День святого Миколая: історія свята, традиції.

Святковий настрій і передчуття чогось неймовірного витають у повітрі. Мерехтять вогники і блискітки прикрашених вітрин магазинів, чується хрускіт пухнастого снігу, повітря пахне морозцем, ялинкою та мандаринами!

Зимовий період – найулюбленіший час більшості дітей! Чому? Бо саме взимку – найбільше свят і омріяних подарунків – іграшок та солодощів!



Попереду стільки всього неймовірного! А починаються зимові свята з Дня святого Миколая, який, згідно з повір’ям, у ніч на 19 грудня кладе під подушку солодощі та подарунки слухняним дітям. Звідки пішла така традиція? Існував Миколай насправді чи це просто персонаж із красивої легенди?

Святий Миколай: красива легенда чи реальна історична особа?

Святий Миколай (грец. Νικόλαος – Ніколаус) існував насправді. Він народився у 280 році н. е. у родині багатих греків-християн, які мешкали у місті Патарі (територія сучасної Туреччини). Хлопець зростав у добрі та любові, але його надзвичайно засмучувала навколишня бідність і убогість мешканців міста, тому він із дитинства і протягом життя потайки допомагав бідним родинам та дітям-сиротам.

 Коли його батьки померли, Миколай отримав величезний спадок, але не став жити в розкошах. Він розпродав усі статки та роздав гроші бідним. Покинувши світське життя, Миколай вирушив прочанином у Палестину, а коли повернувся, став священиком, а згодом – і єпископом у місті Міри. Під час гонінь християнської віри його кинули до в’язниці, потім звільнили. А на схилі років отець Миколай став ченцем.

Ще за життя люди вважали отця Миколая святим. Бо він не раз за допомогою щирої молитви творив справжнє диво: вгамував бурю на морі, завдяки чому було врятовано чимало рибалок, а також корабель із прочанами; він зцілював калік і недужих, неодноразово рятував приречених до страти. Але найбільшою його заслугою було те, що він безмірно любив усіх людей і цінував кожного.

Помер Миколай 19 грудня 345 року (за юліанським календарем). За доброчинність, вірність та щирість у служінні Богу ділами та вчинками на землі, отця Миколая було канонізовано. А на честь того, що він за життя потайки допомагав іншим, збереглася традиція робити в цей день подарунки.

Які існують традиції святкування Дня святого Миколая?

У країнах Європи, де сповідують католицтво, День святого Миколая відзначають 6 грудня. Вважається, що Миколай приїжджає на летючих оленях та, як і Санта-Клаус, залишає подарунки у заздалегідь приготованих для цього дитячих панчохах чи черевичках. Для того, щоб «нагодувати» оленів Миколая, діти залишають у панчохах чи черевичках сіно і морквинку, а на ранок знаходять у них подарунки.

За українським звичаєм і традиціями, Миколай приходить до дітей з подарунками та солодощами вночі з 18 на 19 грудня. До речі, на Західній Україні для подарунків від Миколая ставлять на підвіконня черевички. А ось на Східній України малюки звикли шукати подарунки під подушками. До речі, подарунки і солодощі в цей день отримують тільки слухняні діти, неслухняні – різочки чи шматочок вугілля (як символ покарання).

У цей день традиційно готують спеціальні тістечка-миколайчики, якими обдаровують дорослих і дітей. Тістечка мають форму сніжинок, бо вважається, що після Дня святого Миколая настає справжня сніжна зима.

Щоб отримати бажаний подарунок діти різних країн напередодні Дня святого Миколая пишуть листівку, яку залишають на підвіконні.



Немає коментарів:

Дописати коментар