Католицьке Різдво: історія та традиції свята
У 13 столітті, за часів святого Франциска Ассизького, з’явився звичай виставляти в храмах для поклоніння ясла, в які поміщається фігурка Дитятка Ісуса. Згодом ясла стали ставити перед Різдвом не тільки в храмах, а й у будинках.
Пізніше у вівтарів в костелах починають встановлювати вінок з чотирма свічками, і в кожної неділі Адвента запалюється по одній свічці.
Святвечір і літургії
Майже кожен католик дотримується
традицію суворого посту в день перед Різдвом – 24 грудня. У цей день їдять
тільки сочиво – зерна ячменю чи пшениці, які відварюють у воді і додають мед
для смаку. Пост закінчується з появою на небі першої зірки.
За сформованою в перші століття
християнства римської традиції, в день Різдва, 25 грудня, служаться три
особливі літургії – меса вночі, меса на зорі і меса днем. Таким чином, Різдво
святкується тричі – як одвічної народження Слова від Бога Отця (вночі),
народження Бога-Сина від Діви (на зорі) і народження Бога у віруючій душі
(вдень).
Загалом святкування Різдва триває вісім
днів.
Прикрашання будинку
Різдво – сімейне
свято, зустрічають його у вузькому колі. Будинки прикрашають яслами з фігурками
Діви Марії і немовляти Ісуса, а також соломою – одним з головних символів
Різдва.
Яслами в стародавні
часи називали годівниці для худоби. Саме в таку годівницю, попередньо
застеливши її соломою, Марія і поклала свого новонародженого сина Ісуса.
Різдво для дітей
Дітям доручають
виготовлення різдвяних іграшок. Дітки роблять вироби у формі сердечок,
ліхтариків і різних звіряток. Їх потім вішають як прикраси на ялинку.
Число страв
символічне, по числу апостолів, але це не канон, а просто традиція. Якщо сім'я
не може собі дозволити всі 12 страв, не варто засмучуватися через це.
Традиційне різдвяне
меню може включати: кутю, з якої обов’язково починається святкове застілля;
борщ; вареники з капустою, грибами, картоплею, ягодами; крокети – млинці з
капустою; печену картоплю, рибу в різних видах – наприклад, коропа, оселедець;
капусту з грибами або горохом; хліб, масло, твердий сир; узвар; тістечка, чай.
Днем перед Святим
вечором прийнято покаятися: відвідати друзів і сусідів, щоб у всіх попросити
вибачення, помиритися. Не можна сідати за святкову вечерю з образою в
серці.
Перед святковою
вечерею сім’я молиться і по старшинству переломлюють облатку (прісний хліб). На
вечерю подають тільки пісні страви. Серед них обов’язково повинні бути: риба,
яблука, овочеві салати та інші овочі, мед, родзинки, горіхи, селера. Оскільки
все це – символи удачі, достатку і здоров’я. А ось всім відома різдвяна індичка
подається на стіл тільки 25 грудня – на другу різдвяну трапезу.
Як святкують Різдво в різних країнах
У Швеції: тихе свято в колі сім’ї. Запрошувати друзів, навіть
найближчих, не прийнято. До святкового столу шведи найчастіше готують індичку,
її продають у всіх супермаркетах, хоча набагато більш традиційною вважається
свинина. Ще одна шведська традиція – напередодні Різдва пити приготований за
особливим рецептом газований напій Юлмуст.
У Німеччині: у багатьох будинках, в церквах і на вуличних площах
встановлюються фігури, що зображують Святу родину в різдвяну ніч. Заздалегідь
готується різдвяна випічка: пряники і штоллени. До традиційних страв німецького
різдвяного столу відносяться також фарширований гусак, свинина з квашеною
капустою, запечений короп.
В Англії: люди дотримуються звичая обмінюватися подарунками в
день Різдва. З Вікторіанською Англією пов’язаний звичай складати подарунки в
Різдвяну шкарпетку.
У Франції: традиційна різдвяна страва – різдвяне поліно або, як
його називають у Франції, бюш де Ноель. Це десерт на основі бісквітного рулету
з шоколадною начинкою.
В Італії: 24 грудень католики відзначають напередодні Різдва.
Більшість італійців не ходять на месу в церкву постійно, але на опівнічної
службі в ніч на 25 грудня збирається дуже багато людей.
Як зустрінеш
Різдво, – так і проведеш весь рік, – вважали усі віруючі католики. Сенс цієї
прикмети – оточити себе в свято близькими і коханими людьми, уникати сварок і
насолоджуватися святом.
З Різдвом!
Немає коментарів:
Дописати коментар