До Дня української писемності та мови у фойє школи експонується тематична книжкова виставка-перегляд «Наш скарб – рідна мова»

 

     День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

Мова – духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Українська мова – багата, ніжна й ласкава, мудра, доброзичлива, глибокодумна, чиста, правдива. Багатство української мови виявляється в тому, що нею можна висловити найскладніші думки, найтонші почуття і переживання, передати враження про побачене, почуте, прочитане.

  За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця — письменника, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, зважаючи на те, під чиєю владою опинялася Україна. Варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися будь-де. В іншому разі вона стане виключно «солов’їною». Щороку саме в День української писемності та мови стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика. Також з 2000 року існує надзвичайно цікава традиція всеукраїнського масштабу – Всеукраїнський радіодиктант національної єдності.

Автором тексту та читцем цьогорічного Радіодиктанту буде культовий український письменник Юрій Андрухович.








Немає коментарів:

Дописати коментар