22 січня День Соборності України

У суботу, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності. Свято присвячене 103-й річниці проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Це одна з найбільш значущих дат для держави, яку українці офіційно святкують із 1999 року.

Історія Дня Соборності України

Переговори про возз'єднання УНР та ЗУНР велися з моменту утворення цих республік у 1917-1918 роках.

22 січня 1919 року, рівно через рік після підписання IV універсала Центральної Ради про незалежність УНР, у Києві було урочисто проголошено Акт Злуки західних та наддніпрянських українських земель.

Уперше День Соборності України офіційно відзначили 1939 року в Хусті. Ця подія стала найбільшою за двадцять років перебування регіону в складі Чехословацької республіки демонстрацією українців.

В акції, що пройшла під синьо-жовтими прапорами, взяли участь понад 30 тисяч людей.

День Соборності після проголошення незалежності України

День Соборності в незалежній Україні було встановлено указом президента Леоніда Кучми № 42/99 від 21 січня 1999 року.

2011 року четвертий президент Віктор Янукович видав інший указ, № 1209/2011, яким скасував День Соборності та замінив його на "День Соборності та Свободи України". 2014 року президент Петро Порошенко указом №871/2014 відновив День Соборності України.

Як відзначається День Соборності України – традиції

Головна традиція свята – побудова "живого ланцюга" єднання. Уперше таку акцію провели 1990 року, коли, взявшись за руки, близько трьох мільйонів українців утворили ланцюг від Києва до Львова.

У 2000-х "живий ланцюг" стали формувати в Києві вздовж мосту Патона, символічно поєднуючи береги Дніпра. Аналогічні акції проходять і в інших українських містах.


З нагоди цієї дати у бібліотеці була оформлена  виставка-спогад «Наш дух не зламати , свободу не вбити».

На виставці представлена література, що висвітлює найважливіші події в історії України – передумови і причини об’єднавчого процесу, тернистий шлях України до соборності, ідеї побудови української, самостійної, соборної Держави.





Немає коментарів:

Дописати коментар