27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

 «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…» – про це говориться у Резолюції Генеральної асамблеї ООН № 60/7, яка була прийнята 1 листопада 2005 року. Саме цим документом визначено 27 січня як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту.

З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту у бібліотеці діє виставка-факт «Чорні крила Голокосту». Тематична поличка-пам’ять «Трагедія Голокост: памˈять заради майбутнього».

Бібліотека пропонує всім бажаючим ознайомитися з виданнями, які експонуються на виставках, та вшанувати світлу пам’ять мільйонів безневинно убитих людей різних

національностей, більшість з яких були євреї. Адже сьогодні  ми, нове покоління, повинні берегти пам’ять про Голокост, формувати наш світогляд в умовах толерантності та належного ставлення до полікультурних, загальнолюдських цінностей, щоб більше ніколи у світі не повторилася ця жахлива трагедія в світовій історії.

 

Довідково: Україна вперше на державному рівні вшанувала пам'ять жертв Голокосту у 2012 році, тому що довгий час у нашій країні було накладено табу на згадування, дослідження, вивчення та збереження історичної пам’яті про цю страшну трагедію в історії людства і в історії єврейського народу.

Голокост (на івриті «Шоа») – це термін, яким визначено жорстоку політику переслідування та масового винищення євреїв нацистами під час Другої світової війни лише за етнічну приналежність. Жахлива нацистська політика несла з собою ідею расової й національної диференціації людства, згідно з її світоглядних поглядів людині давалось або забиралось право на життя.

Україна – одна з держав Східної Європи, єврейське населення якої понесло чи не найбільші втрати в період Другої світової війни, уступаючи тільки Польщі. На українських землях більшість євреїв загинули від куль у протитанкових ямах. Так, за даними Українського інституту національної пам’яті місця найбільших масових страт єврейського населення в Україні: Бабин Яр (Київ) – більше 100 000, Богданівка Одеської області – понад 40 000, Дрогобицький Яр (Харків) ‑ близько 20 000, Кам’янець-Подільський – 23 600, Дальник Одеської області – близько 18 000, урочище Сосонки біля Рівного – понад 17 000 жертв.



Немає коментарів:

Дописати коментар